Allergia

Az allergiás rhinitis egy felső légúti gyulladás, melyet allergének váltanak ki.
Két formája van:
szezonális
prenniális (nem szezonális)
Az allergiás rhinitis kisgyermekkorban kezdődik, azonban fiatal felnőttkorban tetőződik. Nemi eltérést is mutat: gyermekkorban inkább a fiúk, míg felnőtteknél a nők érintettebbek. Kimutatták, hogy a jobb szociális körülmények között élő gyermekek körében a szénanátha előfordulása szintén gyakoribb. Valószínű, hogy ennek hátterében az immunrendszer "helytelen" fejlődése játszhat szerepet. Magyarországon az allergiás rhinitis előfordulása fokozatosan emelkedik. Ennek oka a megnövekedett levegőszennyezés, a növényvédőszerek fokozott használata, illetve a parlagfű terjedése.
Az allergiás rhinitis a két típusától függetlenül hasonló panaszokat okoz: a nyálkahártyák gyulladásának következtében tüsszögést, vizes orrfolyást, orrdugulást és viszketést. Érintheti a szemet is, ekkor a szemviszketés, vörösség és az idegentest érzés a vezető tünet.

Hosszan fennálló panasz esetében fáradtságot, levertséget, koncentrációképesség csökkenését eredményezheti, vagyis az egész életminőségünket befolyásolhatja negatív irányba. A hosszan fennálló panaszok, az eldugult orrmelléküregek a baktériumok szaporodásának táptalaja, amely további szövődmények kialakulását eredményezheti, így a betegség lefolyását tovább súlyosbítja.
-Prick teszt
Prick teszt az allergia vizsgálatok standardja. Ez az fajta allergia tesztelés van legközelebb az allergia megbetegedéshez, a tünetek kialakulásának rendszeréhez. Prick teszt során gyárilag tisztított allergéneket viszünk fel az alkar bőrére - hívják emiatt "alkaros bőrteszt"-nek is.
A felvitt allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezettel, a szervezetben jelen levő IgE ellananyagokkal. Az ellananyagokhoz kötődve beindítják a bőrben a hisztamin felszabadítást. Eredménye olyan pukli, mint a szúnyogcsípés:
-viszketés
-bőrpír
-duzzanat
Azt tekintjük pozitívnak, azaz mondjuk, hogy az adott allergénre az egyén allergiás, ahol jelentős bőrtünetek alakulnak ki. Minél allergiásabb valaki annál erősebbek a bőrtünetek.
Régen a tüneteket + formájában adtuk meg (egy +, két +, három +, négy +). Újabban a szakmai szabály szerintem cm/c formában, ahol az első szám a duzzanat átmérője, második a körülötte lévő bőrpír átmérője. A tünetek kialakulására 15 percet várunk, azaz a leolvasás a felhelyezést követően 15 perc múlva történik. A Prick-teszt során az allergének mellett mindig felviszünk un. negatív és pozitív kontrollt is. A negatív kontroll tiszta fiziológiás sóoldat - erre reakciónak nem szabad megjelennie. A pozitív kontroll hisztamin tartalmú folyadék - erre a reakciónak kötelező megjelennie. A Prick teszt akkor értékelhető, ha a negatív kontrollnál nincs reakció, apozitív kontrollnál van reakció.
A prick teszt elvégzése történhet a nap bármely szakában éhgyomor nem szükséges, előtte 4 napig antihisztamint szedni nem szabad.

-specifikus IgE meghatározás
-allergének kerülése
-antihisztamin adása
-sóterápia
-kiegészítésként az alternatív gyógymódok alkalmazása (Nes & Nes miHealht)